TRAFİK KAZASI SONUCU ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNAT DAVALARI / AVUKAT M. ONUR HACIOĞLU


24.09.2018
TRAFİK KAZASI SONUCU ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNAT DAVALARI / AVUKAT M. ONUR HACIOĞLU

Türkiye’de trafiğe çıkan araç sayısın gün geçtikçe artması ve sürücüler tarafından trafik kurallarına uyulmaması trafik kazalarına yol açmaktadır. Trafik kazaları; ölümlere, yaralanmalara, kalıcı sakatlıklara ve maddi hasarlara neden olmaktadır. Bu yazı maddi hasar türlerinden araç değer kaybı ve bu zararın tazmini ile ilgilidir.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı, 2017 yılı Türkiye genelinde kazaların istatistiksel verilerine göre;

 

Toplam kaza sayısı 410.367’dir. Bu kazaların; 2.866 ölümlü, 179.588 yaralanmalı, 227.943 Maddi hasarlıdır. Bu istatistiki verilerden de anlaşılacağı üzere, trafik kazalarının %56’sı maddi hasarlara neden olmaktadır. Maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan araç sürücüleri, kendi aralarında polis çağırmaya gerek duymaksızın kaza tespit tutanağı düzenleyebilirler. Ancak kazaya karışan taraflar, tutanak konusunda anlaşamadıkları takdirde polis çağırarak tutanak tutulmasını sağlamak mecburiyetindedirler. Aksi durumda Zorunlu Mesuliyet Sigortası(trafik sigortası) ve Kasko ile aracın onarılma imkânı ortadan kalkabilir.

 

Araç Değer Kaybı

 

Maddi hasarlı trafik kazalarında; kazaya karışan kusursuz sürücünün aracında meydana gelen hasar, karşı tarafın trafik sigortasından veya karşı tarafın sigortası olmaması halinde kendi kaskosu tarafından karşılanmaktadır. Hasara maruz kalan araç yetkili servis tarafından onarılarak, hasar gören parçalar değiştirilmektedir. Yapılan bu onarım araç hakkında tutulan kayıtlara işlenir ve araçta bir hasar kaydı oluşturulur. Hasar kayıtlı bir aracın aynı marka model hasarsız bir araca göre değerinde düşüş meydana gelir. Bu düşüşe örnek vermek gerekirse; Söz konusu aracın ikinci el piyasasında ki değerini 100.000 TL olarak kabul edelim. Trafikte başka bir aracın arkadan çarpması sonucunda araçta 30.000 TL’lik bir hasar meydana geldiğinde, aracın parçalarının yetkili servis tarafından onarılmasına-değiştirilmesine rağmen aracın TRAMER üzerinde hasar kaydı bulunacaktır. Söz konusu araç satılırken aracın ikinci el piyasasındaki değeri, aynı marka-model kazaya karışmamış bir aracın değerinin çok altına düşecektir. Bu durumda araç sahibi, aracını satarken maddi zarara uğrayacaktır.

 

Araç Değer Kaybı Tazminat Dava Süreci

 

Açıklandığı üzere; Maddi hasarlı trafik kazasına karışan aracın değer kaybetmesi durumunda söz konusu kazadaki kusur oranına göre, araç değer kaybı tazminatı davası açmak mümkündür. Aracın kullanılmadığı süre boyunca başka bir araç kiralandıysa kira bedelinin ya da ticari araçlarda aracın kullanılmaması durumunda meydana gelen maddi zararın tazmini talep  edilebilir. Değer kaybı tazminatı davasında ruhsat sahibi ile araç sürücüsünün farklı olması durumunda; ikisinden birine dava açılabileceği gibi ikisine de birlikte dava açılabilir. Dava süresince tarafların kusur oranlarının ve araçta meydana gelen değer kayıplarının tespiti için bilirkişi raporu alınması zorunluluk arz eder. 

 

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru

 

Aracı hasar gören kusursuz sürücü mahkemelere başvurmanın yanında Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak aracın değer kaybının giderilmesini talep edebilir. Bu daha hızlı ve etkili bir çözüm yoludur. Şöyle ki;

 

Sigorta Tahkim Komisyonu; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30 uncu maddesiyle, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulmuştur.

 

Komisyon, bir Müsteşarlık temsilcisi, iki Birlik temsilcisi, bir tüketici derneği temsilcisi ile Müsteşarlıkça belirlenen bir akademisyen hukukçu temsilcinin katılımı ile oluşmuştur.

 

Komisyona başvuruda bulunmadan önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvurma şartı bulunmaktadır. İlgili Sigorta şirketinin olumsuz cevap vermesi veya 15 iş günü içerisinde cevap vermemesi durumunda Komisyona başvuru yapılabilir.

 

Araç Değer Kaybı Tazminatı Başvurusunda Zamanaşımı Süresi

 

Hasarlı Trafik Kazasında kusuru olmayan araç sürücüsü, aracın değer kaybının giderilmesi için kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içinde başvurularını yapmak zorundadır.

 

Tüm bu hususlar değerlendirildiğinde; aracı maddi hasarlı kazaya karışan kusuru bulunmayan araç sürücüsü, dava veya tahkim yoluna giderek aracında oluşan değer kaybının giderilmesini kusurlu taraftan dolayısıyla kusurlu tarafın sigorta şirketinden talep edebilir. Bu talebi kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde yapması gerekmektedir.

 

Bu yazı hukuk okur yazarlığını arttırmak ve bilinç yaratmak amacıyla kaleme alınmıştır. Başınıza benzer bir durum gelmesi durumunda alanında uzman bir avukata danışmanız hak kaybına uğramamak adına yararınıza olacaktır. 

 

Avukat Mesut Onur HACIOĞLU


Diğer Makaleler

GETTING TURKISH CITIZENSHIP

GETTING TURKISH CITIZENSHIP

With the amendments made on 19.08.2018, significant progress has been made to pave the way for the a...


13.12.2018